Фінансова і технічна підтримка бізнесу

Содержание

 

Українські підприємці стали на чотири кроки ближчі до ЄС та Канади

Понад 50 представників малого та середнього бізнесу з Вінницької області та Києва стали учасниками семінару «Фінансова і технічна підтримка бізнесу з боку ЄС та Канади», який відбувся 28 березня за ініціативи Вінницької торгово-промислової палати та компанії «Євроконсалтинг». Їм були презентовані чотири грантові програми уряду Канади та країни ЄС, спрямовані на підтримку та розвиток бізнесу.

- Із першого січня цього року набула чинності економічна частина угоди про асоційоване членство України з ЄС, а незабаром має бути підписана Угода про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою – друга за величиною угода після ЗВТ з ЄС, яку Україна колись підписувала. Ці дві події відкривають перед українським бізнесом великі можливості розвитку та виходу на міжнародні ринки, - зазначив у вступному слові начальник відділу зовнішньоекономічних зв`язків і перекладів Вінницької ТПП Ігор Шевченко.

Аби скористуватися цими можливостями, потрібно мати в руках дієві інструментами. До їх числа відносяться і презентовані програми.

Фахівці-волонтери

Із першою з них присутніх ознайомив координатор Європейського офісу при Торгово-промисловій палаті України Мартін Ройтер:

- Програма Служби Старших Експертів (SES), - одна з ряду подібних, які діють в різних країнах-членах ЄС. Усі вони об`єднані однією метою: дати можливість експертам, які вийшли на пенсію, ділитися своїм цінним досвідом за кордоном. Особливістю німецької програми є база експертів – понад 10 000 у різних сферах – та близько 40 000 реалізованих протягом 30 років проектів.

Залучити іноземного фахівця досить просто. Для цього потрібно заповнити заявку та надати її в офіс одного з представництв SES в Україні: у Львові, Києві, Бердянську, Одесі або Запоріжжі. Представництво пересилає заявку до Німеччини, і протягом місяця замовнику підбирають потрібного фахівця. Наступний етап – укладання угоди між замовником та SES. При цьому сам експерт працює на волонтерських засадах.

- Німецька сторона бере на себе видатки на підбір експерта, його підготовку, оплату страховки та переліт в Україну та додому. Сторона, що приймає, забезпечує експерту проживання, харчування та виплату добових у розмірі п`яти євро на день, - пояснює Мартін Ройтер.



Інновації власні та запозичені

Якщо попередня програма спрямована на надання експертної допомоги, то програма «Горизонт 2020» – на впровадження інноваційних проектів, розповідає директор «Євроконсалтингу» Сергій Десяк.

- Виклики, які постали перед Україною після набуття чинності економічної частини Асоціації з ЄС та підписання Угоди про ЗВТ з Канадою, мають не лише позитивний характер. На нашій території ми матимемо конкурентів в особі системних іноземних компаній, і тому питання конкурентоспроможності вітчизняних підприємств, навіть якщо вони не планують виходити на іноземний ринок, є дуже серйозним. І одним зі шляхів вирішення цього питання є впровадження інноваційних технологій, - каже Сергій Десяк.

Нажаль, зазначає він, бізнес дуже обережно дивиться на нові технології, не ризикуючи інвестувати в те, що не перевірено часом. На Заході цю проблему давно зрозуміли та запровадили програми підтримки інновацій, які допомагають довести інновацію від лабораторії до ринку.

- «Горизонт 2020» - це восьма рамкова програма ЄС із бюджетом у 80 мільйонів євро на сім років. В Україні вона діє з липня 2015 року і дає можливість подати заявку на фінансування проектів, які мають обов`язкову інноваційну складову. Це може стосуватися і технологій, і менеджменту. І головне – ці інновації мають бути конкурентноздатним в Україні та користуватися попитом на європейському ринку, - пояснює Сергій Десяк.
Одною із підпрограм «Горизонту» має назву «Стимулювання інноваційного потенціалу малого та середнього бізнесу для стійкого конкурентоздатного сільського господарства, лісового господарства, агропродовольчого та біотехнологічного секторів». Спрямована вона на те, аби дати світу чисті здорові продукти харчування.

- Ця підпрограма підтримує інновації на всіх етапах виробництва харчових продуктів. Особливо приділяється увага інноваційним проектам, які вона фінансує, - боротьба зі шкідниками, виробництво та переробка екологічних продуктів харчування, підвищення енергоефективності виробництва, а також переробка відходів,- зазначає директор «Євроконсалтингу».

Фінансування у рамках програми «Горизонт 2020» можна отримати на різних фазах впровадження проекту. Перша – це розробка концепції та оцінка діяльності реалізації. У рамках цієї фази фінансова підтримка може становити до 50 тисяч євро у вигляді гранту на розробку техніко-економічного обґрунтування, на оцінку ризику, визначення стратегії, пошук партнерів. Дана фаза розрахована на шість місяців. До речі, наступний термін подачі заявок на грантові проекти у сільському господарстві спливає п`ятого травня.

Друга фаза – це безпосередньо запровадження проекту. Тут можна отримати пряме фінансування на суму до 2,5 мільйонів євро на розробку прототипу, випробування, запуск нового підприємства. Тривалість цієї фази становить до двох років, а грантове відшкодування може сягати 70 відсотків вартості проекту.

Також були презентовані можливості програми Demo Environment Sida, яка може підтримати впровадження проектів українськими підприємствами на основі інноваційних технологій, які вже працюють в інших країнах.

- Програм, подібних до «Горизонт 2020» та Sida, існує багато. І зорієнтуватися в них без допомоги фахівців дуже складно. Тим більше, що для написання якісного грантового проекту потрібно знати і нюанси роботи тієї чи іншої інституції, що надає допомогу. Аби правильно подати грантову заявку, потрібно чітко визначити мету участі в програмі, показати ваші переваги як потенційного учасника, довести, що саме ваша компанія може реалізувати даний проект. І місія консультантів, яких бажано залучати на етапі підготовки проекту, полягає в тому, що вони розуміються на різних джерелах фінансування і допомагають вибудувати концепцію проекту таким чином, аби він приніс максимальну вигоду, - зазначив директор «Євроконсалтингу».

На завершення свого виступу він презентував проект «Підвищення конкурентоспроможності та експортного потенціалу агропромислових підприємств України», який «Євроконсалтинг» впроваджує разом з міжнародним холдингом UNIVERSUM GROUP та Асоціацією «Приватні інвестори України».

- У рамках проекту представникам агропромислового комплексу будуть надана допомога за участю міжнародних експертів з пошуку нових технологій, які можуть бути використані в АПК, так і виходу на нові ринки, отримання фінансування від приватних інвесторів та міжнародних організацій. За нашими оцінками, участь у проекті дозволить аграріям збільшити ефективність господарств до 90% упродовж наступних трьох років та знизити негативний вплив на навколишнє середовище, - зазначив Сергій Десяк.

Для участі в проекті будуть відібрані господарства із найбільшим потенціалом зростання прибутковості та зменшення негативного впливу на навколишнє середовище. Відбір учасників буде здійснено за результатами аналізу анкети, яку можна заповнити за посиланням - http://goo.gl/forms/1VQGpCajZz 

У свою чергу віце-президент Асоціації «Приватні інвестори України» Ігор Тютюшкін презентував ряд успішних проектів і наголосив на важливості співпраці підприємців із приватним інвесторами та консультантами:

- Одна з компанії чотири рази безуспішно подавала заявку на участь у програмі «Горизонт 2020». Коли почали аналізувати, у чому проблема, з`ясувалось, що потенціал виробника не відповідав заявленим можливостям проекту. І коли підключили до роботи інвесторів та експертів, у тому числі й нашу організацію, п`ята заявка виявилася успішною. Це проект з утилізації медичних відходів на основі піролізних технологій. Ця технологія цілком інноваційна, аналогу обладнання в Європі немає.

Розвиваємо міста

Проект «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС), який представила на семінарі регіональний координатор Проекту у Вінницькій області Оксана Бондар, - це проект міжнародної технічної допомоги, який впроваджує Федерація канадських муніципалітетів за підтримки МЗС Канади. Спрямований він на розвиток муніципального сектору України, впровадження ефективного демократичного управління, урядування і прискорення економічного розвитку шляхом підвищення спроможності українських міст.

Діє проект у чотирьох пілотних областях. Крім Вінницької, це Івано-Франківська, Полтавська, Запорізька. І в кожній області обрані по чотири міста-партнери. У Вінницькій – сам обласний центр, а також Хмільник, Жмеринка та Ладижин.
- В усіх напрямках діяльності проект має наскрізні теми: орієнтація на гендерну рівність і екологічну збалансованість. «ПРОМІС» спряє підвищенню ролі жінок на керівних посадах і в бізнесі, і пріоритетним напрямком буде яка раз жіноче підприємництво, - зазначає Оксана Бондар.


CUTIS у допомогу

Останнім за переліком, але не за важливістю на семінарі було презентовано Канадсько-Український проект з підтримки торгівлі та інвестицій (CUTIS), який фінансується Global Affairs Canada та виконується Конференційною Радою Канади в партнерстві з Канадсько-Українською Торговою Палатою.
- Головна мета проекту – зменшення рівня бідності в Україні через збільшення експорту до Канади та інвестицій з Канади в Україну шляхом підтримки малого та середнього бізнесу, і в першу чергу - керованого жінками, - розповідає виконавчий директор Канадсько-Української Торгової Палати в Україні Емма Турос.
За її словами, кількість підприємств, які будуть відібрані для участі в проекті, обмежена, але допомога, яку вони отримають, - дуже ґрунтовна:
- Їх будуть навчати, їм будуть дуже детально пояснювати, як виходити на ринок Канади, як сертифікувати продукцію, як налагодити виробництво чи якщо треба внести зміни у виробничий проект, змінити пакування. Будемо починати практично від нуля і закінчувати укладанням та супроводом контракту.

Скачати презентації семінару можна за посиланнями:

• “Майбутнє потребує досвід”, презентація проекту Служби старших експертів (SES) Фонду німецької економіки - Мартін Ройтер, координатор Європейського офісу при Торгово-промисловій палаті України.
• “Європейські програми фінансової підтримки агропродовольчого сектору та сільського господарства” - Сергій Десяк, директор компанії “Євроконсалтинг”.
• “Підтримка розвитку і підвищення ефективності діяльності малих та середніх підприємств” - Оксана Бондар, регіональний координатор Проекту ПРОМІС у Вінницькій області, що підтримується Урядом Канади.
• “Канадсько-український проект підтримки торгівлі та інвестицій (проект CUTIS)” - Емма Турос, виконавчий директор Канадсько-Української Торгової Палати в Україні.

Прес-служба компанії "Євроконсалтинг"

 


Право

  • Регистрация предприятий в Украине
  • Регистрация представительств в Украине
  • Удаленный офис в Украине
  • Услуги иностранцам (нерезидентам)
  • Юридическая Online-консультация
  • Ликвидация предприятий в Украине
  • Правовая защита автовладельцев
  • Регистрация фирм в Германии

    Учёт и аудит

  • Бухгалтерские услуги в Украине
  • Налоговая консультация
  • Аудиторские услуги

    Инвестиции

  • Бизнес - планирование
  • Привлечение инвестиций
  • Коммерческая недвижимость
  • Услуги инвесторам

    Маркетинг

  • Поиск иностранных партнёров
  • Маркетинговые услуги
  • Реклама на сайте

    Менеджмент

  • Диагностика предприятий
  • Стратегическое планирование
  • Управление персоналом
  • Управление продажами

  • о компании | контакты | инвестиции | маркетинг | право | учет и аудит | инвесторам
    All rights reserved. Consulting Company Euro (Ukraine-Deutschland)
    tel./fax: +38 (044) 360-19-95
    E-mail: info@ek-ua.com
    Website design creation from WDS Design Group